Multipicking, czyli w jaki sposób usprawnić kompletację dużej ilości małych zamówień w magazynie

Sezon przedświąteczny wiąże się w wielu firmach handlowych ze wzmożoną sprzedażą, a co za tym idzie również zwiększoną ilością wysyłek realizowanych przez magazyn. Wiele firm handlowych, realizując wydania pojedynczych zamówień od odbiorców detalicznych, poszukuje sposobu na ograniczenie ilości pracy i długości drogi pokonywanej przez magazyniera w ramach procesu kompletacji. Rozwiązaniem tego problemu jest multipicking, który umożliwia grupowanie zbiórek dla kilku odbiorców jednocześnie. Dzięki temu magazynier może za jednym razem zebrać wszystkie wymienione w zamówieniu zbiorczym pozycje, pakując je dla każdego z odbiorców osobno do wyraźnie oznaczonego kartonu. Wspiera go w tym system WMS, pilnując by wszystkie towary trafiły do właściwego odbiorcy, zaś proces ich zbierania był jak najkrótszy. Multipicking przyczynia się też do tego, że wszystkie skompletowane kartony z zamówionym asortymentem trafiają znacznie szybciej na bramę wydań.

Konferencja Softlab ERP by Asseco: nowe możliwości w zarządzaniu!

W dniu 27 września 2017 r. odbyła się konferencja pt. \"Jak usprawnić strategiczne procesy związane z zarządzaniem magazynem wysokiego składowania oraz produkcją, wykorzystując w tym celu najnowsze funkcje i narzędzia systemu Softlab ERP by Asseco\". Spotkanie odbyło się w Warszawie w hotelu Marriott, gromadząc blisko stu przedsiębiorców z całej Polski.

Łączenie Asseco Business Solutions S.A. z Macrologic S.A. - II zawiadomienie

Zarząd Asseco Business Solutions S.A. po raz drugi zawiadamia akcjonariuszy o zamiarze połączenia ze spółką Macrologic Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, na warunkach określonych w Planie Połączenia ogłoszonym w dniu 12 września 2017 roku.

Jak donosi rządowy Portal Funduszy Europejskich, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłasza konkurs w ramach programu INNOSTAL przeznaczony dla przedsiębiorstw jak i konsorcjów przedsiębiorstw, które będą prowadzić badania przemysłowe i/lub prace rozwojowe mające na celu wzrost innowacyjności sektora przemysłu stalowego.

Wnioski konkursowe można będzie składać od 9. października do 8. grudnia a wartość kosztów składanego projektu ma się mieścić w przedziale od 2 do 30 mln zł.

Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronach Portalu Funduszy Europejskich.