Systemy ERP dla produkcji. Jakie rozwiązania cenią polskie przedsiębiorstwa?

Systemy informatyczne klasy ERP są w stanie uporządkować, ułatwić oraz znacząco podnieść wydajność procesów produkcyjnych, a co za tym idzie zapewnić ciągłość, wysoką jakość oraz opłacalność produkcji.

Jak usprawnić proces budżetowania w przedsiębiorstwie i poprawiać wyniki finansowe

Koniec roku to dla wielu przedsiębiorstw czas podsumowania dotychczasowych działań, a także planowania aktywności i związanych z nimi wydatków oraz potencjalnych przychodów na kolejny okres rozliczeniowy. Aby proces ten był rzeczywiście skuteczny, warto wspomóc się profesjonalnymi narzędziami ułatwiającymi budżetowanie. Wówczas nasze działania będą prowadzone w sposób usystematyzowany i bardziej precyzyjny, a także co najważniejsze - umożliwiający zaangażowanie w planowanie kadry menedżerskiej z wszystkich działów w firmie, co przełoży się na lepsze wyniki osiągane przez nas w kolejnym roku.

IV spotkanie liderów polskiego rynku FMCG

W dniu 17 listopada br. odbyły się warsztaty sprzedażowe pod hasłem „Jak skutecznie wyznaczać potencjał klientów i efektywnie zagospodarować szanse rynkowe\", w których udział wzięli przedstawiciele wiodących producentów z branży FMCG w naszym kraju. Tematem przewodnim spotkania było wykorzystanie nowoczesnych technologii informatycznych w firmach oferujących produkty tzw. szybko zbywalne. Nasza firma była organizatorem tego wydarzenia.

Po III kwartałach 2016 roku Asseco Business Solutions odnotowało 13 procentowy wzrost przychodów, które osiągnęły poziom ponad 122,5 mln zł. Spółka wypracowała również zysk netto o wartości blisko 30,5 mln zł, czyli o 32 % więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT cechuje również wyraźny wzrost (odp. 27 % i 34 %).

Wśród użytkowników systemów Asseco Business Solutions po III kwartałach 2016 roku przeważały przedsiębiorstwa (ponad 91 %). Na kolejnych miejscach znajdowali się przedstawiciele administracji państwowej (ok. 5 %) oraz instytucje finansowe (ok. 4 %).

Płynność finansowa

Na koniec III kwartału 2016 roku Asseco Business Solutions mogło pochwalić się bardzo wysoką płynnością finansową. Stan środków pieniężnych spółki wraz z depozytami krótkoterminowymi wynosił ponad 56,6 mln zł. Wskaźnik płynności bieżącej osiągnął poziom 4.6, a płynności gotówkowej 3.0.

III kwartał 2016 r.

Asseco Business Solutions osiągnęło w III kwartale 2016 r. roku przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 41,7 mln zł (wzrost o 16 %). Spółka wypracowała także zysk netto o wartości blisko 11,2 mln zł (wzrost o 37 %). EBITDA wyniosła prawie 16,4 mln zł (wzrost o 30 %), zaś zysk operacyjny EBIT 13,6 mln zł (wzrost o 37 %).

Komentarz Zarządu

„Od dłuższego już czasu Asseco Business Solutions może pochwalić się dobrymi wynikami finansowymi i wzrostami w wielu kluczowych obszarach. Także tym razem, kolejny raz z rzędu, nasze wyniki pokazują, iż posiadamy duży potencjał, dzięki prowadzonej przez nas od lat polityce wzrostu poprzez rozwój oferty. Z pewnością pomaga nam w tych działaniach wysoka płynność finansowa oraz możliwość wykorzystania środków własnych na rozwój biznesu. Z naszych systemów obecnie korzystają firmy zarówno w  Polsce, jak i w kilkudziesięciu krajach, w takich regionach jak Europa, Australia czy Azja. W Polsce posiadamy znaczne grono użytkowników oprogramowania ERP, HR, SFA, wymiany danych czy faktoringowego. Klienci zagraniczni użytkują nasze mobilne systemy wsparcia sprzedaży" - mówi Wojciech Barczentewicz, Prezes Zarządu Asseco Business Solutions S.A.

Więcej informacji w raporcie kwartalnym.