Łączenie Asseco Business Solutions S.A. z Macrologic S.A.

Zarząd Asseco Business Solutions S.A. nieniejszym ogłasza, że w dniu 12 września 2017 roku został uzgodniony i podpisany plan połączenia ze Spółką Macrologic SA z siedzibą w Warszawie.

POI Vendor Panorama 2017: wysokie oceny dla systemu Mobile Touch i Asseco Business Solutions!

Organizacja Promotion Optimization Institute (POI) pozytywnie oceniła nas w swoim najnowszym raporcie „Vendor Panorama for Retail Execution and Monitoring in Consumer Goods 2017\". Nasza firma oraz system Mobile Touch otrzymały bardzo wysokie noty w większości kategorii. Zostaliśmy także wyróżnieni prestiżową nagrodą „POI Best-in-Class\" za nasze innowacyjne rozwiązania SFA. Raport stanowi wiarygodne źródło wiedzy dla producentów z branży FMCG na temat dostępnej na światowym rynku technologii mobilnej klasy SFA.

Konkurs dla innowacyjnego przemysłu stalowego

Jak donosi rządowy Portal Funduszy Europejskich, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłasza konkurs w ramach programu INNOSTAL przeznaczony dla przedsiębiorstw jak i konsorcjów przedsiębiorstw, które będą prowadzić badania przemysłowe i/lub prace rozwojowe mające na celu wzrost innowacyjności sektora przemysłu stalowego.

Po III kwartałach 2016 roku Asseco Business Solutions odnotowało 13 procentowy wzrost przychodów, które osiągnęły poziom ponad 122,5 mln zł. Spółka wypracowała również zysk netto o wartości blisko 30,5 mln zł, czyli o 32 % więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT cechuje również wyraźny wzrost (odp. 27 % i 34 %).

Wśród użytkowników systemów Asseco Business Solutions po III kwartałach 2016 roku przeważały przedsiębiorstwa (ponad 91 %). Na kolejnych miejscach znajdowali się przedstawiciele administracji państwowej (ok. 5 %) oraz instytucje finansowe (ok. 4 %).

Płynność finansowa

Na koniec III kwartału 2016 roku Asseco Business Solutions mogło pochwalić się bardzo wysoką płynnością finansową. Stan środków pieniężnych spółki wraz z depozytami krótkoterminowymi wynosił ponad 56,6 mln zł. Wskaźnik płynności bieżącej osiągnął poziom 4.6, a płynności gotówkowej 3.0.

III kwartał 2016 r.

Asseco Business Solutions osiągnęło w III kwartale 2016 r. roku przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 41,7 mln zł (wzrost o 16 %). Spółka wypracowała także zysk netto o wartości blisko 11,2 mln zł (wzrost o 37 %). EBITDA wyniosła prawie 16,4 mln zł (wzrost o 30 %), zaś zysk operacyjny EBIT 13,6 mln zł (wzrost o 37 %).

Komentarz Zarządu

„Od dłuższego już czasu Asseco Business Solutions może pochwalić się dobrymi wynikami finansowymi i wzrostami w wielu kluczowych obszarach. Także tym razem, kolejny raz z rzędu, nasze wyniki pokazują, iż posiadamy duży potencjał, dzięki prowadzonej przez nas od lat polityce wzrostu poprzez rozwój oferty. Z pewnością pomaga nam w tych działaniach wysoka płynność finansowa oraz możliwość wykorzystania środków własnych na rozwój biznesu. Z naszych systemów obecnie korzystają firmy zarówno w  Polsce, jak i w kilkudziesięciu krajach, w takich regionach jak Europa, Australia czy Azja. W Polsce posiadamy znaczne grono użytkowników oprogramowania ERP, HR, SFA, wymiany danych czy faktoringowego. Klienci zagraniczni użytkują nasze mobilne systemy wsparcia sprzedaży" - mówi Wojciech Barczentewicz, Prezes Zarządu Asseco Business Solutions S.A.

Więcej informacji w raporcie kwartalnym.