System Faktor gotowy na split payment

Już 1 lipca 2018 wchodzi w życie ustawa o podzielonej płatności VAT, tzw. split payment. Firmy faktoringowe zostaną objęte solidarną odpowiedzialnością za niezapłacony podatek VAT z faktur opłaconych z wykorzystaniem mechanizmu podzielonej płatności wobec podmiotów, które tylko pośredniczą w przekazywaniu płatności za faktury VAT.

Rozporządzenie RODO - praktyczne warsztaty Asseco Businss Solutions

W dniu 1 marca 2018 r. odbyły się kolejne praktyczne warsztatay biznesowe Asseco Business Solutions przeznaczone dla przedstawicieli wiodących na polskim rynku firm oferujących dobra szybko-rotujące. Spotkanie miało miejsce w Hotelu InterContinental w Warszawie. Tematem przewodnim warsztatów było rozporządzenie RODO oraz jego wpływ na przetwarzanie danych osobowych w biznesie.

Wyniki finansowe Grupy Asseco Business Solutions za 2017 rok

W 2017 roku Grupa Asseco Business Solutions osiągnęła przychody ze sprzedaży w wysokości blisko 212,8 mln zł, czyli o 26% więcej niż w roku 2016. Ponadto, Grupa zamknęła ubiegły rok zyskiem netto wynoszącym ponad 50,1 mln zł, odnotowując 18% wzrost w stosunku do roku poprzedzającego. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT cechuje również znaczący wzrost (odpowiednio 22% i 21%).

Po III kwartałach 2016 roku Asseco Business Solutions odnotowało 13 procentowy wzrost przychodów, które osiągnęły poziom ponad 122,5 mln zł. Spółka wypracowała również zysk netto o wartości blisko 30,5 mln zł, czyli o 32 % więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT cechuje również wyraźny wzrost (odp. 27 % i 34 %).

Wśród użytkowników systemów Asseco Business Solutions po III kwartałach 2016 roku przeważały przedsiębiorstwa (ponad 91 %). Na kolejnych miejscach znajdowali się przedstawiciele administracji państwowej (ok. 5 %) oraz instytucje finansowe (ok. 4 %).

Płynność finansowa

Na koniec III kwartału 2016 roku Asseco Business Solutions mogło pochwalić się bardzo wysoką płynnością finansową. Stan środków pieniężnych spółki wraz z depozytami krótkoterminowymi wynosił ponad 56,6 mln zł. Wskaźnik płynności bieżącej osiągnął poziom 4.6, a płynności gotówkowej 3.0.

III kwartał 2016 r.

Asseco Business Solutions osiągnęło w III kwartale 2016 r. roku przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 41,7 mln zł (wzrost o 16 %). Spółka wypracowała także zysk netto o wartości blisko 11,2 mln zł (wzrost o 37 %). EBITDA wyniosła prawie 16,4 mln zł (wzrost o 30 %), zaś zysk operacyjny EBIT 13,6 mln zł (wzrost o 37 %).

Komentarz Zarządu

„Od dłuższego już czasu Asseco Business Solutions może pochwalić się dobrymi wynikami finansowymi i wzrostami w wielu kluczowych obszarach. Także tym razem, kolejny raz z rzędu, nasze wyniki pokazują, iż posiadamy duży potencjał, dzięki prowadzonej przez nas od lat polityce wzrostu poprzez rozwój oferty. Z pewnością pomaga nam w tych działaniach wysoka płynność finansowa oraz możliwość wykorzystania środków własnych na rozwój biznesu. Z naszych systemów obecnie korzystają firmy zarówno w  Polsce, jak i w kilkudziesięciu krajach, w takich regionach jak Europa, Australia czy Azja. W Polsce posiadamy znaczne grono użytkowników oprogramowania ERP, HR, SFA, wymiany danych czy faktoringowego. Klienci zagraniczni użytkują nasze mobilne systemy wsparcia sprzedaży" - mówi Wojciech Barczentewicz, Prezes Zarządu Asseco Business Solutions S.A.

Więcej informacji w raporcie kwartalnym.