Wyniki finansowe Asseco Business Solutions za I półrocze 2019 r.

W pierwszym półroczu 2019 r. Asseco Business Solutions osiągnęło przychody ze sprzedaży w wysokości 125,6 mln zł oraz zysk netto wynoszący 29,5 mln zł. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT to kwoty (odpowiednio): 48,5 mln zł oraz 36,3 mln zł. Największe przychody spółki wygenerowała sprzedaż rozwiązań klasy ERP (Enterprise Resource Planning) -118,9 mln zł pochodziło z tego właśnie źródła.

Wykorzystaj potencjał posiadanych danych, czyli sztuczna inteligencja w sprzedaży

W dniu 6 czerwca 2019 roku odbyła się dziewiąta edycja warsztatów biznesowych Asseco Business Solutions przeznaczonych dla liderów rynku zainteresowanych praktycznym wykorzystaniem najnowszych technologii wsparcia sprzedaży. Tematem spotkania była sztuczna inteligencja, która pozwala na wykorzystanie nawet bardzo dużej ilości danych oraz przetworzenie ich na konkretną wiedzę biznesową.

Wyniki finansowe Asseco Business Solutions za 2018 rok

W 2018 roku Asseco Business Solutions osiągnęło przychody ze sprzedaży w wysokości blisko 254,7 mln zł, czyli o ok. 20 % więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Ponadto spółka zamknęła 2018 rok zyskiem netto wynoszącym ponad 62,6 mln zł, odnotowując 24,8 % przyrost. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT cechowały również wzrosty (odpowiednio 23 % i 25 %).

W pierwszym półroczu 2019 r. Asseco Business Solutions osiągnęło przychody ze sprzedaży w wysokości 125,6 mln zł oraz zysk netto wynoszący 29,5 mln zł. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT to kwoty (odpowiednio): 48,5 mln zł oraz 36,3 mln zł. Największe przychody spółki wygenerowała sprzedaż rozwiązań klasy ERP (Enterprise Resource Planning) -118,9 mln zł pochodziło z tego właśnie źródła.

Wśród użytkowników systemów Asseco Business Solutions w I półroczu 2019 r. roku przeważały przedsiębiorstwa (91,1 %). Na kolejnych miejscach znajdowali się przedstawiciele administracji państwowej (5,3 %) oraz instytucje finansowe (3,6 %).

Sprzedaż zagraniczna

Głównym rynkiem zbytu dla rozwiązań oferowanych przez Asseco Business Solutions jest Polska. Jednocześnie spółka w coraz większym zakresie dociera też ze swoją ofertą za granicę. Rozwiązania Asseco BS zostały wdrożone w 50 krajach świata, w takich regionach jak: Europa, Bliski Wschód, Azja, Australia czy Ameryka Łacińska. W pierwszym półroczu 2019 r. sprzedaż zagraniczna spółki wyniosła 16,1 mln zł (wzrost o 8,3 %).

Dywidenda

W pierwszym półroczu 2019 roku Asseco Business Solutions wypłaciło swoim akcjonariuszom 50,1 mln zł w postaci dywidendy (1,5 zł za akcję), przeznaczając na ten cel większość zysku netto za rok obrotowy 2018, który wyniósł 62,6 mln zł. Podsumowując, od momentu debiutu na GPW w Warszawie (czyli od 2007 roku) spółka podzieliła się z inwestorami aż jedenastoma dywidendami, o łącznej wartości 352,2 mln zł.

II kwartał 2019 r.

W II kwartale 2019 roku Asseco Business Solutions osiągnęło przychody ze sprzedaży w wysokości 61,7 mln zł oraz wypracowało zysk netto o wartości 14,1 mln zł. EBITDA wyniosła 23,5 mln zł, zaś zysk operacyjny EBIT 17,4 mln zł.

Więcej informacji na temat raportu za I półrocze 2019 r. znajduje się w sekcji Relacje Inwestorskie.