Systemy ERP dla produkcji. Jakie rozwiązania cenią polskie przedsiębiorstwa?

Systemy informatyczne klasy ERP są w stanie uporządkować, ułatwić oraz znacząco podnieść wydajność procesów produkcyjnych, a co za tym idzie zapewnić ciągłość, wysoką jakość oraz opłacalność produkcji.

Jak usprawnić proces budżetowania w przedsiębiorstwie i poprawiać wyniki finansowe

Koniec roku to dla wielu przedsiębiorstw czas podsumowania dotychczasowych działań, a także planowania aktywności i związanych z nimi wydatków oraz potencjalnych przychodów na kolejny okres rozliczeniowy. Aby proces ten był rzeczywiście skuteczny, warto wspomóc się profesjonalnymi narzędziami ułatwiającymi budżetowanie. Wówczas nasze działania będą prowadzone w sposób usystematyzowany i bardziej precyzyjny, a także co najważniejsze - umożliwiający zaangażowanie w planowanie kadry menedżerskiej z wszystkich działów w firmie, co przełoży się na lepsze wyniki osiągane przez nas w kolejnym roku.

IV spotkanie liderów polskiego rynku FMCG

W dniu 17 listopada br. odbyły się warsztaty sprzedażowe pod hasłem „Jak skutecznie wyznaczać potencjał klientów i efektywnie zagospodarować szanse rynkowe\", w których udział wzięli przedstawiciele wiodących producentów z branży FMCG w naszym kraju. Tematem przewodnim spotkania było wykorzystanie nowoczesnych technologii informatycznych w firmach oferujących produkty tzw. szybko zbywalne. Nasza firma była organizatorem tego wydarzenia.

Koniec roku to dla wielu przedsiębiorstw czas podsumowania dotychczasowych działań, a także planowania aktywności i związanych z nimi wydatków oraz potencjalnych przychodów na kolejny okres rozliczeniowy. Aby proces ten był rzeczywiście skuteczny, warto wspomóc się profesjonalnymi narzędziami ułatwiającymi budżetowanie. Wówczas nasze działania będą prowadzone w sposób usystematyzowany i bardziej precyzyjny, a także co najważniejsze - umożliwiający zaangażowanie w planowanie kadry menedżerskiej z wszystkich działów w firmie, co przełoży się na lepsze wyniki osiągane przez nas w kolejnym roku.

Dlaczego dedykowany system do budżetowania?

Dedykowany system do budżetowania automatyzuje comiesięczne zadania związane z pozyskiwaniem, przetwarzaniem i prezentowaniem danych, umożliwia udostępnianie ich właściwym osobom, pozwala pracować nad budżetem wielu osobom jednocześnie, a także pilnuje poprawności oraz integralności wprowadzanych danych.

Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na bardziej efektywne planowanie działań i wydatków na kolejne okresy, ale również wspiera użytkowników w dokonywaniu rzetelnej oceny dotychczasowych wyników firmy. Ponadto system umożliwia bieżące monitorowanie planu i śledzenie postępów w realizacji celów założonych przez przedsiębiorstwo. Dzięki niemu możliwe jest zatem - w łatwy i kompleksowy sposób, przełożenie ww. celów na kategorie pieniężne.

Budżetowanie w oparciu o system Asseco Softlab ERP

Przykładem rozwiązania wspomagającego budżetowanie jest moduł Budżetowanie systemu Asseco Softlab ERP, który pozwala na zwiększenie efektywności pracy menedżerów oraz umożliwia większą kontrolę nad budżetami szczegółowymi - system automatycznie scala te budżety dla poszczególnych jednostek w jednolity budżet całej firmy.

Aby dowiedzieć się więcej zapraszamy do lektury całego naszego najnowszego Case Study na temat budżetowania.