Multipicking, czyli w jaki sposób usprawnić kompletację dużej ilości małych zamówień w magazynie

Sezon przedświąteczny wiąże się w wielu firmach handlowych ze wzmożoną sprzedażą, a co za tym idzie również zwiększoną ilością wysyłek realizowanych przez magazyn. Wiele firm handlowych, realizując wydania pojedynczych zamówień od odbiorców detalicznych, poszukuje sposobu na ograniczenie ilości pracy i długości drogi pokonywanej przez magazyniera w ramach procesu kompletacji. Rozwiązaniem tego problemu jest multipicking, który umożliwia grupowanie zbiórek dla kilku odbiorców jednocześnie. Dzięki temu magazynier może za jednym razem zebrać wszystkie wymienione w zamówieniu zbiorczym pozycje, pakując je dla każdego z odbiorców osobno do wyraźnie oznaczonego kartonu. Wspiera go w tym system WMS, pilnując by wszystkie towary trafiły do właściwego odbiorcy, zaś proces ich zbierania był jak najkrótszy. Multipicking przyczynia się też do tego, że wszystkie skompletowane kartony z zamówionym asortymentem trafiają znacznie szybciej na bramę wydań.

Konferencja Softlab ERP by Asseco: nowe możliwości w zarządzaniu!

W dniu 27 września 2017 r. odbyła się konferencja pt. \"Jak usprawnić strategiczne procesy związane z zarządzaniem magazynem wysokiego składowania oraz produkcją, wykorzystując w tym celu najnowsze funkcje i narzędzia systemu Softlab ERP by Asseco\". Spotkanie odbyło się w Warszawie w hotelu Marriott, gromadząc blisko stu przedsiębiorców z całej Polski.

Łączenie Asseco Business Solutions S.A. z Macrologic S.A. - II zawiadomienie

Zarząd Asseco Business Solutions S.A. po raz drugi zawiadamia akcjonariuszy o zamiarze połączenia ze spółką Macrologic Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, na warunkach określonych w Planie Połączenia ogłoszonym w dniu 12 września 2017 roku.

Koniec roku to dla wielu przedsiębiorstw czas podsumowania dotychczasowych działań, a także planowania aktywności i związanych z nimi wydatków oraz potencjalnych przychodów na kolejny okres rozliczeniowy. Aby proces ten był rzeczywiście skuteczny, warto wspomóc się profesjonalnymi narzędziami ułatwiającymi budżetowanie. Wówczas nasze działania będą prowadzone w sposób usystematyzowany i bardziej precyzyjny, a także co najważniejsze - umożliwiający zaangażowanie w planowanie kadry menedżerskiej z wszystkich działów w firmie, co przełoży się na lepsze wyniki osiągane przez nas w kolejnym roku.

Dlaczego dedykowany system do budżetowania?

Dedykowany system do budżetowania automatyzuje comiesięczne zadania związane z pozyskiwaniem, przetwarzaniem i prezentowaniem danych, umożliwia udostępnianie ich właściwym osobom, pozwala pracować nad budżetem wielu osobom jednocześnie, a także pilnuje poprawności oraz integralności wprowadzanych danych.

Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na bardziej efektywne planowanie działań i wydatków na kolejne okresy, ale również wspiera użytkowników w dokonywaniu rzetelnej oceny dotychczasowych wyników firmy. Ponadto system umożliwia bieżące monitorowanie planu i śledzenie postępów w realizacji celów założonych przez przedsiębiorstwo. Dzięki niemu możliwe jest zatem - w łatwy i kompleksowy sposób, przełożenie ww. celów na kategorie pieniężne.

Budżetowanie w oparciu o system Asseco Softlab ERP

Przykładem rozwiązania wspomagającego budżetowanie jest moduł Budżetowanie systemu Asseco Softlab ERP, który pozwala na zwiększenie efektywności pracy menedżerów oraz umożliwia większą kontrolę nad budżetami szczegółowymi - system automatycznie scala te budżety dla poszczególnych jednostek w jednolity budżet całej firmy.

Aby dowiedzieć się więcej zapraszamy do lektury całego naszego najnowszego Case Study na temat budżetowania.