Multipicking, czyli w jaki sposób usprawnić kompletację dużej ilości małych zamówień w magazynie

Sezon przedświąteczny wiąże się w wielu firmach handlowych ze wzmożoną sprzedażą, a co za tym idzie również zwiększoną ilością wysyłek realizowanych przez magazyn. Wiele firm handlowych, realizując wydania pojedynczych zamówień od odbiorców detalicznych, poszukuje sposobu na ograniczenie ilości pracy i długości drogi pokonywanej przez magazyniera w ramach procesu kompletacji. Rozwiązaniem tego problemu jest multipicking, który umożliwia grupowanie zbiórek dla kilku odbiorców jednocześnie. Dzięki temu magazynier może za jednym razem zebrać wszystkie wymienione w zamówieniu zbiorczym pozycje, pakując je dla każdego z odbiorców osobno do wyraźnie oznaczonego kartonu. Wspiera go w tym system WMS, pilnując by wszystkie towary trafiły do właściwego odbiorcy, zaś proces ich zbierania był jak najkrótszy. Multipicking przyczynia się też do tego, że wszystkie skompletowane kartony z zamówionym asortymentem trafiają znacznie szybciej na bramę wydań.

Konferencja Softlab ERP by Asseco: nowe możliwości w zarządzaniu!

W dniu 27 września 2017 r. odbyła się konferencja pt. \"Jak usprawnić strategiczne procesy związane z zarządzaniem magazynem wysokiego składowania oraz produkcją, wykorzystując w tym celu najnowsze funkcje i narzędzia systemu Softlab ERP by Asseco\". Spotkanie odbyło się w Warszawie w hotelu Marriott, gromadząc blisko stu przedsiębiorców z całej Polski.

Łączenie Asseco Business Solutions S.A. z Macrologic S.A. - II zawiadomienie

Zarząd Asseco Business Solutions S.A. po raz drugi zawiadamia akcjonariuszy o zamiarze połączenia ze spółką Macrologic Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, na warunkach określonych w Planie Połączenia ogłoszonym w dniu 12 września 2017 roku.

Systemy informatyczne klasy ERP są w stanie uporządkować, ułatwić oraz znacząco podnieść wydajność procesów produkcyjnych, a co za tym idzie zapewnić ciągłość, wysoką jakość oraz opłacalność produkcji.

Branża produkcyjna z roku na rok coraz bardziej docenia wykorzystanie tego typu zaawansowanych technologii informatycznych w swojej działalności. Utrzymującym się od lat trendem jest m.in. automatyzacja wszelkich powtarzalnych procesów. Z tego też względu z każdym rokiem obserwujemy coraz większe wykorzystanie automatyki magazynowej i produkcyjnej, a także zastosowanie sterowników PLC, które umożliwiają sterowanie maszynami. Coraz bardziej powszechne jest również wprowadzanie czytników RFID i kodów kreskowych do obsługi procesów produkcyjnych.

Rozwiązania ERP dla produkcji

Przedsiębiorców interesują również rozwiązania wspomagające kluczowe obszary związane z organizacją produkcji. Pozwalają one na lepsze planowanie, harmonogramowanie oraz kontrolę jakości. Umożliwiają ponadto wygodne przechowywanie oraz sprawną dystrybucję wyprodukowanego towaru, zarządzanie sprzętem własnym lub obcym czy utrzymanie parku maszynowego. Takie systemy mają również znaczący wpływ na obniżenie kosztów zarządzania produkcją.

Warto dodać, że polskie firmy produkcyjne coraz częściej cenią właśnie takie narzędzia, które pozwalają im realizować produkcję w sposób opłacalny i terminowy (najchętniej w trybie Just-In-Time), przy zachowaniu jak najwyższej jakości. Stosowane w tym celu rozwiązania mogą się jednak różnić w poszczególnych sektorach branży produkcyjnej.

Przykładowo zapewnienie ciągłości i terminowości produkcji w przypadku przedsiębiorstw realizujących długoterminowe kontrakty produkcji towarów powtarzalnych może być wsparte poprzez procedury obsługi aktualizowanych cyklicznie zamówień produkcyjnych (tzw. forecastów). W takim przypadku rozszerzenie pętli MRP o rozwiązania EDI pozwala zapewnić aktualność planów produkcyjnych oraz adekwatność i terminowość zamówień na surowce. Z kolei w przypadku produkcji niepowtarzalnej, realizowanej na indywidualne zamówienie klienta, kluczowe będą mechanizmy prototypowania i kosztorysowania nowych produktów, które pozwalają z wyprzedzeniem estymować koszty i opłacalność planowanej produkcji, jak również pomagają zapewnić niezbędne materiały i rezerwować moce produkcyjne pod takie zlecenie.

"Z pewnością w zależności od specyfiki produkcji w danym przedsiębiorstwie, różna jest natura najbardziej palących problemów, a zatem także inne priorytety wprowadzania poszczególnych rozwiązań informatycznych automatyzujących produkcję. Dlatego też informatyzację przedsiębiorstw rozpoczynamy zawsze od przeprowadzenia analizy przedwdrożeniowej, której efektem jest usystematyzowanie i zrozumienie procesów i problemów klienta. Wówczas wspólnie ustalamy procedury, które pozwolą osiągnąć zamierzone przez klienta cele, oraz dobieramy odpowiednie wskaźniki i narzędzia niezbędne dla ich realizacji" - komentuje Dariusz Kuśmierek, Dyrektor Działu Produkcji Systemów ERP.