System Faktor gotowy na split payment

Już 1 lipca 2018 wchodzi w życie ustawa o podzielonej płatności VAT, tzw. split payment. Firmy faktoringowe zostaną objęte solidarną odpowiedzialnością za niezapłacony podatek VAT z faktur opłaconych z wykorzystaniem mechanizmu podzielonej płatności wobec podmiotów, które tylko pośredniczą w przekazywaniu płatności za faktury VAT.

Rozporządzenie RODO - praktyczne warsztaty Asseco Businss Solutions

W dniu 1 marca 2018 r. odbyły się kolejne praktyczne warsztatay biznesowe Asseco Business Solutions przeznaczone dla przedstawicieli wiodących na polskim rynku firm oferujących dobra szybko-rotujące. Spotkanie miało miejsce w Hotelu InterContinental w Warszawie. Tematem przewodnim warsztatów było rozporządzenie RODO oraz jego wpływ na przetwarzanie danych osobowych w biznesie.

Wyniki finansowe Grupy Asseco Business Solutions za 2017 rok

W 2017 roku Grupa Asseco Business Solutions osiągnęła przychody ze sprzedaży w wysokości blisko 212,8 mln zł, czyli o 26% więcej niż w roku 2016. Ponadto, Grupa zamknęła ubiegły rok zyskiem netto wynoszącym ponad 50,1 mln zł, odnotowując 18% wzrost w stosunku do roku poprzedzającego. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT cechuje również znaczący wzrost (odpowiednio 22% i 21%).

Systemy informatyczne klasy ERP są w stanie uporządkować, ułatwić oraz znacząco podnieść wydajność procesów produkcyjnych, a co za tym idzie zapewnić ciągłość, wysoką jakość oraz opłacalność produkcji.

Branża produkcyjna z roku na rok coraz bardziej docenia wykorzystanie tego typu zaawansowanych technologii informatycznych w swojej działalności. Utrzymującym się od lat trendem jest m.in. automatyzacja wszelkich powtarzalnych procesów. Z tego też względu z każdym rokiem obserwujemy coraz większe wykorzystanie automatyki magazynowej i produkcyjnej, a także zastosowanie sterowników PLC, które umożliwiają sterowanie maszynami. Coraz bardziej powszechne jest również wprowadzanie czytników RFID i kodów kreskowych do obsługi procesów produkcyjnych.

Rozwiązania ERP dla produkcji

Przedsiębiorców interesują również rozwiązania wspomagające kluczowe obszary związane z organizacją produkcji. Pozwalają one na lepsze planowanie, harmonogramowanie oraz kontrolę jakości. Umożliwiają ponadto wygodne przechowywanie oraz sprawną dystrybucję wyprodukowanego towaru, zarządzanie sprzętem własnym lub obcym czy utrzymanie parku maszynowego. Takie systemy mają również znaczący wpływ na obniżenie kosztów zarządzania produkcją.

Warto dodać, że polskie firmy produkcyjne coraz częściej cenią właśnie takie narzędzia, które pozwalają im realizować produkcję w sposób opłacalny i terminowy (najchętniej w trybie Just-In-Time), przy zachowaniu jak najwyższej jakości. Stosowane w tym celu rozwiązania mogą się jednak różnić w poszczególnych sektorach branży produkcyjnej.

Przykładowo zapewnienie ciągłości i terminowości produkcji w przypadku przedsiębiorstw realizujących długoterminowe kontrakty produkcji towarów powtarzalnych może być wsparte poprzez procedury obsługi aktualizowanych cyklicznie zamówień produkcyjnych (tzw. forecastów). W takim przypadku rozszerzenie pętli MRP o rozwiązania EDI pozwala zapewnić aktualność planów produkcyjnych oraz adekwatność i terminowość zamówień na surowce. Z kolei w przypadku produkcji niepowtarzalnej, realizowanej na indywidualne zamówienie klienta, kluczowe będą mechanizmy prototypowania i kosztorysowania nowych produktów, które pozwalają z wyprzedzeniem estymować koszty i opłacalność planowanej produkcji, jak również pomagają zapewnić niezbędne materiały i rezerwować moce produkcyjne pod takie zlecenie.

"Z pewnością w zależności od specyfiki produkcji w danym przedsiębiorstwie, różna jest natura najbardziej palących problemów, a zatem także inne priorytety wprowadzania poszczególnych rozwiązań informatycznych automatyzujących produkcję. Dlatego też informatyzację przedsiębiorstw rozpoczynamy zawsze od przeprowadzenia analizy przedwdrożeniowej, której efektem jest usystematyzowanie i zrozumienie procesów i problemów klienta. Wówczas wspólnie ustalamy procedury, które pozwolą osiągnąć zamierzone przez klienta cele, oraz dobieramy odpowiednie wskaźniki i narzędzia niezbędne dla ich realizacji" - komentuje Dariusz Kuśmierek, Dyrektor Działu Produkcji Systemów ERP.