Łączenie Asseco Business Solutions S.A. z Macrologic S.A.

Zarząd Asseco Business Solutions S.A. nieniejszym ogłasza, że w dniu 12 września 2017 roku został uzgodniony i podpisany plan połączenia ze Spółką Macrologic SA z siedzibą w Warszawie.

POI Vendor Panorama 2017: wysokie oceny dla systemu Mobile Touch i Asseco Business Solutions!

Organizacja Promotion Optimization Institute (POI) pozytywnie oceniła nas w swoim najnowszym raporcie „Vendor Panorama for Retail Execution and Monitoring in Consumer Goods 2017\". Nasza firma oraz system Mobile Touch otrzymały bardzo wysokie noty w większości kategorii. Zostaliśmy także wyróżnieni prestiżową nagrodą „POI Best-in-Class\" za nasze innowacyjne rozwiązania SFA. Raport stanowi wiarygodne źródło wiedzy dla producentów z branży FMCG na temat dostępnej na światowym rynku technologii mobilnej klasy SFA.

Konkurs dla innowacyjnego przemysłu stalowego

Jak donosi rządowy Portal Funduszy Europejskich, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłasza konkurs w ramach programu INNOSTAL przeznaczony dla przedsiębiorstw jak i konsorcjów przedsiębiorstw, które będą prowadzić badania przemysłowe i/lub prace rozwojowe mające na celu wzrost innowacyjności sektora przemysłu stalowego.

Systemy informatyczne klasy ERP są w stanie uporządkować, ułatwić oraz znacząco podnieść wydajność procesów produkcyjnych, a co za tym idzie zapewnić ciągłość, wysoką jakość oraz opłacalność produkcji.

Branża produkcyjna z roku na rok coraz bardziej docenia wykorzystanie tego typu zaawansowanych technologii informatycznych w swojej działalności. Utrzymującym się od lat trendem jest m.in. automatyzacja wszelkich powtarzalnych procesów. Z tego też względu z każdym rokiem obserwujemy coraz większe wykorzystanie automatyki magazynowej i produkcyjnej, a także zastosowanie sterowników PLC, które umożliwiają sterowanie maszynami. Coraz bardziej powszechne jest również wprowadzanie czytników RFID i kodów kreskowych do obsługi procesów produkcyjnych.

Rozwiązania ERP dla produkcji

Przedsiębiorców interesują również rozwiązania wspomagające kluczowe obszary związane z organizacją produkcji. Pozwalają one na lepsze planowanie, harmonogramowanie oraz kontrolę jakości. Umożliwiają ponadto wygodne przechowywanie oraz sprawną dystrybucję wyprodukowanego towaru, zarządzanie sprzętem własnym lub obcym czy utrzymanie parku maszynowego. Takie systemy mają również znaczący wpływ na obniżenie kosztów zarządzania produkcją.

Warto dodać, że polskie firmy produkcyjne coraz częściej cenią właśnie takie narzędzia, które pozwalają im realizować produkcję w sposób opłacalny i terminowy (najchętniej w trybie Just-In-Time), przy zachowaniu jak najwyższej jakości. Stosowane w tym celu rozwiązania mogą się jednak różnić w poszczególnych sektorach branży produkcyjnej.

Przykładowo zapewnienie ciągłości i terminowości produkcji w przypadku przedsiębiorstw realizujących długoterminowe kontrakty produkcji towarów powtarzalnych może być wsparte poprzez procedury obsługi aktualizowanych cyklicznie zamówień produkcyjnych (tzw. forecastów). W takim przypadku rozszerzenie pętli MRP o rozwiązania EDI pozwala zapewnić aktualność planów produkcyjnych oraz adekwatność i terminowość zamówień na surowce. Z kolei w przypadku produkcji niepowtarzalnej, realizowanej na indywidualne zamówienie klienta, kluczowe będą mechanizmy prototypowania i kosztorysowania nowych produktów, które pozwalają z wyprzedzeniem estymować koszty i opłacalność planowanej produkcji, jak również pomagają zapewnić niezbędne materiały i rezerwować moce produkcyjne pod takie zlecenie.

"Z pewnością w zależności od specyfiki produkcji w danym przedsiębiorstwie, różna jest natura najbardziej palących problemów, a zatem także inne priorytety wprowadzania poszczególnych rozwiązań informatycznych automatyzujących produkcję. Dlatego też informatyzację przedsiębiorstw rozpoczynamy zawsze od przeprowadzenia analizy przedwdrożeniowej, której efektem jest usystematyzowanie i zrozumienie procesów i problemów klienta. Wówczas wspólnie ustalamy procedury, które pozwolą osiągnąć zamierzone przez klienta cele, oraz dobieramy odpowiednie wskaźniki i narzędzia niezbędne dla ich realizacji" - komentuje Dariusz Kuśmierek, Dyrektor Działu Produkcji Systemów ERP.