Multipicking, czyli w jaki sposób usprawnić kompletację dużej ilości małych zamówień w magazynie

Sezon przedświąteczny wiąże się w wielu firmach handlowych ze wzmożoną sprzedażą, a co za tym idzie również zwiększoną ilością wysyłek realizowanych przez magazyn. Wiele firm handlowych, realizując wydania pojedynczych zamówień od odbiorców detalicznych, poszukuje sposobu na ograniczenie ilości pracy i długości drogi pokonywanej przez magazyniera w ramach procesu kompletacji. Rozwiązaniem tego problemu jest multipicking, który umożliwia grupowanie zbiórek dla kilku odbiorców jednocześnie. Dzięki temu magazynier może za jednym razem zebrać wszystkie wymienione w zamówieniu zbiorczym pozycje, pakując je dla każdego z odbiorców osobno do wyraźnie oznaczonego kartonu. Wspiera go w tym system WMS, pilnując by wszystkie towary trafiły do właściwego odbiorcy, zaś proces ich zbierania był jak najkrótszy. Multipicking przyczynia się też do tego, że wszystkie skompletowane kartony z zamówionym asortymentem trafiają znacznie szybciej na bramę wydań.

Konferencja Softlab ERP by Asseco: nowe możliwości w zarządzaniu!

W dniu 27 września 2017 r. odbyła się konferencja pt. \"Jak usprawnić strategiczne procesy związane z zarządzaniem magazynem wysokiego składowania oraz produkcją, wykorzystując w tym celu najnowsze funkcje i narzędzia systemu Softlab ERP by Asseco\". Spotkanie odbyło się w Warszawie w hotelu Marriott, gromadząc blisko stu przedsiębiorców z całej Polski.

Łączenie Asseco Business Solutions S.A. z Macrologic S.A. - II zawiadomienie

Zarząd Asseco Business Solutions S.A. po raz drugi zawiadamia akcjonariuszy o zamiarze połączenia ze spółką Macrologic Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, na warunkach określonych w Planie Połączenia ogłoszonym w dniu 12 września 2017 roku.

W dniach 17-18 listopada uczestniczyliśmy w warsztatach produkcyjno-logistycznych, organizowanych przez firmę 4Content - wydawcę magazynów Industrial Monitor oraz Warehouse Monitor. Nasza firma była jednym z partnerów wydarzenia.

Spotkanie było poświęcone tematyce wdrożeń systemów ERP wspierających procesy produkcyjne, logistyczne, magazynowe oraz gospodarkę remontową w  przedsiębiorstwach. W wydarzeniu udział wzięło blisko 60 osób decyzyjnych, które odpowiadają za zarządzanie procesami produkcyjnymi, parkami maszynowymi, a także logistyką i gospodarką remontową.

Uczestnicy warsztatów mieli okazję:

• Poznać kompletną ścieżkę wdrożeniową technologii IT w Produkcji, Logistyce i UR.
  • Poznać najbardziej rozpoznawalne na rynku systemy klasy ERP, SCADA, MES, WMS, CMMS oraz inne systemy do zarządzania procesami produkcyjnymi, logistycznymi i gospodarką remontową maszyn i urządzeń.
  • Zyskać cenne kontakty, zarówno do wdrożeniowców różnych klas systemów, jak i szefów i specjalistów z obszaru produkcji, logistyki i  UR w innych firmach produkcyjnych i logistycznych.

Nasi przedstawiciele z Działu Sprzedaży i Wdrożeń Systemów ERP oraz Działu Produkcji Systemów ERP, zaprezentowali case study opowiadające o  wdrożeniu naszego systemu Asseco Softlab ERP w branży produkcyjnej.